Living Planet Codexery

Bottlenose Dolphin

A familiar face in oceans worldwide, this dolphin is known for its short beak, hooked dorsal fin, and highly social nature.

The common bottlenose dolphin (Tursiops truncatus) is one of three species of bottlenose dolphin in the genus Tursiops. It is a very familiar dolphin due to the wide exposure it receives in captivity in marine parks and dolphinariums, and in movies and television programs. Common bottlenose dolphins inhabit temperate and tropical oceans throughout the world, absent only from polar waters. They have a grey coloration, a short beak, a single blowhole, and a hooked dorsal fin. The bottlenose is between 2 and 4 m long, and weighs between 150 and 650 kg. Males are generally larger and heavier than females.

Quick Facts

Genus
Tursiops
Species
truncatus

Lore & Background

Until 1998, all bottlenose dolphins were considered one species T. truncatus. That year, the Indo-Pacific bottlenose dolphin (T. aduncus) was recognized as a separate species. The two species are thought to have split during the mid-Pleistocene, about 1 million years ago. Currently, four common bottlenose dolphin subspecies are recognized: T. t. truncatus, T. t. ponticus (the Black Sea bottlenose dolphin), T. t. gephyreus (Lahille's bottlenose dolphin), and T. t. nuuanu (the Eastern Tropical Pacific bottlenose dolphin).

A 2020 study identified four distinct lineages within T. truncatus, each of which could be a distinct subspecies: a lineage native to the coastal regions of the western North Atlantic, an offshore lineage found worldwide in pelagic ecosystems, a lineage native to the Mediterranean, and a lineage restricted to the Black Sea. The coastal dolphins of the western North Atlantic are now recognized as Tamanend's bottlenose dolphin (T. erebennus).

Reader's Guide

Common bottlenose dolphins use echolocation to navigate and hunt, emitting sound waves that are bounced back and received as nerve impulses in the brain which can be interpreted at a frequency of 120 kHz. This allows them to know the location, shape and size of objects. Their diet consists mainly of eels, squid, shrimp and a wide variety of fishes. They do not chew their food, instead swallowing it whole.

Dolphin pods often work as a team to harvest schools of fish, though they also hunt individually. Along the U.S. Atlantic coast, the main prey includes Atlantic croakers, spot, and American silver perch, while in South Africa, African maasbankers, olive grunters, and pandora are typical prey. Dolphins eat 10–20% of their body weight each day, with pregnant and nursing females eating the most. Mating behavior is polygamous, and after a year-long gestation period, females bear a single calf.

Newborn calves are between 0.8 and 1.4 m long and weigh between 15 and 30 kg. The calf's suckling lasts between 18 and 20 months and they are weaned between three and eight years of age.

Did You Know?

More in Mammals

Elsewhere in Living Planet

Spotted an error? Know more?

Reader corrections go straight into our review queue. Suggest an edit · How this site is sourced

Comments

Loading…
Open in the interactive codex →