Gray Wolf
The largest wild member of the dog family, a cooperative hunter and apex predator.
The wolf (Canis lupus; pl.: wolves), also known as the grey wolf or gray wolf, is a canine native to Eurasia and North America. More than thirty subspecies of Canis lupus have been recognized, including the dog and dingo, though grey wolves, as popularly understood, include only naturally occurring wild subspecies. The wolf is the largest wild extant member of the family Canidae, and is further distinguished from other Canis species by its less pointed ears and muzzle, as well as a shorter torso and a longer tail. The wolf is nonetheless related closely enough to smaller Canis species, such as the coyote and the golden jackal, to produce fertile hybrids with them. The wolf's fur is usually mottled white, brown, grey, and black, although subspecies in the arctic region may be nearly all white.
Quick Facts
- Scientific name
- Canis lupus
- Family
- Canidae
Lore & Background
Since pre-Christian times, Germanic peoples such as the Anglo-Saxons took on wulf as a prefix or suffix in their names. Examples include Wulfhere, Cynewulf, Cēnwulf, Wulfheard, Earnwulf, Wulfstān, Æðelwulf, Wolfhroc, Wolfhetan, Scrutolf, Wolfgang, and Wolfdregil. The English 'wolf' stems from the Old English wulf, which is itself derived from the Proto-Germanic wulfaz. The Proto-Indo-European root wĺ̥kʷos is also the source of the Latin word for the animal lupus. The name 'grey wolf' refers to the greyish colour of the species.
Reader's Guide
The wolf is most specialized for cooperative game hunting, as demonstrated by its physical adaptations to tackling large prey, its more social nature, and its highly advanced expressive behaviour, including individual or group howling. It travels in nuclear families, consisting of a mated pair accompanied by their offspring. Offspring may leave to form their own packs on the onset of sexual maturity and in response to competition for food within the pack. Wolves are also territorial, and fights over territory are among the principal causes of mortality. A carnivore, the wolf is an apex predator that feeds on large wild hooved mammals as well as smaller animals, livestock, carrion, and garbage. Single wolves or mated pairs typically have higher success rates in hunting than do large packs. Pathogens and parasites, notably the rabies virus, may infect wolves.
Did You Know?
- The global wild grey wolf population is estimated to be between 200,000 and 250,000 individuals as of 2026.
- The wolf has been assessed as Least Concern by the IUCN.
- The majority of recorded attacks on people have been attributed to animals suffering from rabies.
- Wolf attacks on humans are rare because wolves are relatively few, live away from people, and have developed a fear of humans because of their experiences with hunters, farmers, ranchers, and shepherds.
More in Mammals
Elsewhere in Living Planet
Spotted an error? Know more?
Reader corrections go straight into our review queue. Suggest an edit · How this site is sourced