The Bird Cage
The bald eagle is an opportunistic feeder that subsists mainly on fish, upon which it swoops down and snatches from the water with its talons.
The bald eagle (Haliaeetus leucocephalus) is a bird of prey found in North America. A sea eagle, it has two known subspecies and forms a species pair with the white-tailed eagle (Haliaeetus albicilla), which occupies the same niche as the bald eagle in the Palearctic. Its range includes most of Canada and Alaska, all of the contiguous United States, and northern Mexico. It is found near large bodies of open water with an abundant food supply and old-growth trees for nesting.
Quick Facts
- Surface
- Natural grass (originally); replaced with artificial turf before the 2003 season began
Lore & Background
The bald eagle is the national bird and national symbol of the United States and appears on its seal. In the late 20th century it was on the brink of extirpation in the contiguous United States, but measures such as banning the practice of hunting bald eagles and banning the use of the harmful pesticide DDT slowed the decline of their population. Populations have since recovered, and the species' status was upgraded from 'endangered' to 'threatened' in 1995 and removed from the list altogether in 2007.
Reader's Guide
The bald eagle is an opportunistic feeder that subsists mainly on fish, upon which it swoops down and snatches from the water with its talons. It builds the largest nest of any North American bird and the largest tree nests ever recorded for any animal species, up to 4 m deep, 2.5 m wide, and 1 t in weight. Sexual maturity is attained at the age of four to five years. Bald eagles are not bald in the literal sense; the name derives from an older meaning of the word, 'white-headed'. The adult is mainly brown with a white head and tail. The sexes are identical in plumage, but females are about 25% larger than males. The yellow beak is large and hooked. The plumage of the immature is brown.
Did You Know?
- The bald eagle's call consists of weak staccato, chirping whistles, kleek kik ik ik ik, somewhat similar in cadence to a gull's call.
- The largest eagles are from Alaska, where large females may weigh more than 7 kg and span 2.44 m across the wings.
- The bald eagle was originally described by Carl Linnaeus in his 18th-century work Systema Naturae, under the name Falco leucocephalus.
More in Stadium, Fans & Traditions
Elsewhere in Philadelphia Eagles
Spotted an error? Know more?
Reader corrections go straight into our review queue. Suggest an edit · How this site is sourced